Gammal magi

På första parkett tittar jag häpet på mannen på scenen, vars namn stod på biljetten. Han har precis framfört det konstigaste jag har sett. Det är i alla fall det jag tycker för stunden, för i nästa ögonblick har han ödmjukt gett sin publik möjlighet att låta läpparna sära på sig steget längre och spänt applådera utan att ha en aning om hur fan han kunde kapa av sina egna ben och snurra dem ett varv. 
Jag sitter tyst och häpet, för det mina ögon möter är okänt. Jag har fått lära mig att det inte är normalt att återställa förlorade kroppsdelar till sitt ursprung. Lika naturligt som att färgen grön är grön, och inte blå. 

Magi. Ett ord med en annorlunda laddning. Ett ord där de flesta skruvar lite på sig och även kan framkalla ett leende åt. För visst finns det inte, magi, allt det vi inte känner till. 
Vi klassar sådant som inte tycks normalt för övernaturligt. I en nedbrytning av ordet – sådant som inte kan vara naturligt för vår planet. Där klassar vi även in väsen som överskrider vår planets gränser, utomjordningar t.ex. Men, om vi leker med tanken på liv utanför våra gränser, då är det lika planerat som att vi lever på jorden. Då vi ofta ser oss som universums mittpunkt, är vår syn på universum och dess möjligheter till övrig existens inte särskilt ödmjuk. VI är inte metafysiska för oss, och säkert inte för eventuella rörelser utanför atmosfären.

Vi kan inte placera in övernaturlighet som ett ord med definition. Det är ett fullkomligt relativt begrepp i sin helhet, då ingen kan avgöra vad ordet egentligen innebär. 
En tv för 100 år sedan hade varit övernaturlig, likaså en bil på 1500-talet. Det hade kallats för trolldom och ägaren hade sannolikt bestraffats med döden. Vi väljer ofta att se vår tids människor som den mest intelligenta, och våra föregångare som oförståndiga – vad visste de som inte vi vet idag?
Vi kan dock glömma bort de faktum att varken universum eller evolutionen slutar här, och med den nya industialiseringen kommer det att gå fort, oroväckande fort.
Om 50 år kommer vi att se tillbaka på nutidens tankesystem och skratta. Vi kommer att använda oss av metoder som vi idag skulle sitta lika oförstående och titta på som när trollkarlar kapar av sina båda ben och vrider dem ett varv. Som ren magi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s